Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Dixit – svěží hra plná fantazie pro celou rodinu

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


dixit-01Pokud máte rádi hry, které jsou univerzální, vyzkoušejte Dixit. Je úžasný, vhodný jak pro děti, tak pro dospělé, vlastně pro všechny. Můžete ho hrát za deštivých dnů i rodinných večerů. Budete muset používat fantazii i trochu lsti. Musíte totiž vymyslet, jak doběhnout jen část protihráčů.

Tato hra vás zavede do světů neznámých, plných záludností. Hráči postupně popisují obrázky, které mají v ruce. Když hráč popíše obrázek, položí ho na stůl lícem dolu. Ostatní hráči vyberou ze své ruky kartu nejpodobnější popisu a položí ji také na stůl obrázkem dolů. Karty se zamíchají, otočí a hráči potají hádají, která karta byla popsána. Podle počtu správných odpovědí se rozdávají body. Ale pozor: hráč, který popisuje kartu, musí pečlivě vzážit, jak moc či málo konkrétní bude jeho popis. Situace, kdy správnou kartu neuhodne ani jeden hráč nebo naopak všichni hráči, pro něj není dobrá. Je tedy třeba dobře volit slova a umně se pohybovat na tenké hraně. K popisu můžete využít nejen slova, ale třeba i zazpívat písničku nebo něco předvést pantomimou – výrazové prostředky jsou jen na vás.

Jelikož byla společenská hra Dixit opravdu úspěšná, vzniklo rozšíření Dixit 2, které obsahuje nové karty s dalšími neokoukatelnými motivy. Vždy, když hru hrajete, vás překvapí detail, kterého jste si ještě nevšimli. Ilustrátorka hry má také vlastní internetové stránky, kde si můžete prohlédnout její díla.

Třetí sadu karet ilustroval Xavier Collete. Tím se do hry dostal další prostor pro fantasii a předvádění či popisování obrázků, protože témata jeho ilustrací dávají hře nový rozměr.

Pokud si Dixit opravdu oblíbíte nebo máte rádi hry v početné společnosti, vyzkoušejte i Dixit Odyssey. Pokud totiž spojíte obě hry dohromady, můžete hrát i ve 12 lidech. Navíc můžete obměnit pravidla hry díky párty variantě pravidel.

Posledním přírůstkem v rodině her Dixit je verze Dixit Jinx. Vychází ze stejného principu jako jeho předchůdci: hádání karet s ne zcela určitými motivy. Tentokrát jsou ale kartičky méně snové a více symbolické. To může vyhovovat hráčům, které pohádkový styl ilustrací ostatních variant hry Dixit nevyhovují. Dixit Jinx má také velmi svižná a akční pravidla a menší rozměry než klasický Dixit, je tedy vhodnou cestovní variantou.

Připravil: http://www.agatinsvet.cz


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se