Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Hyperaktivita a poruchy pozornosti v pěti otázkách a odpovědích

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (126) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

Co si představit pod zkratkou ADHD? Jak dítěti s poruchou pozornosti co nejlépe vyjít vstříc? Jaké jsou možnosti léčby? Odpovědi na tyto i další otázky přináší Paed.Dr. Daniela Vaškebová z kliniky Abbia v Brně.

adhd

V jakém věku a jak u dítěte poznám, že by se mohlo potýkat s poruchou pozornosti?
První příznaky můžete pozorovat již v kojeneckém věku, kdy děti málo spí, jsou podrážděnější a uplakanější než jejich vrstevníci. V batolecím věku se u těchto dětí vyskytují častěji různé oděrky a úrazy. Nejmarkantněji se však porucha pozornosti projevuje v době, kdy se dítě začleňuje do širšího kolektivu, tedy v předškolním a školním věku. Děti jsou neklidné, například nevydrží sedět v lavici, vykřikují, vrtí se, pobíhají, skáčou do řeči, nedokážou se soustředit a zapomínají úkoly.

ADD nebo ADHD? Jaký je mezi těmito poruchami rozdíl?

Obě dvě zkratky označují poruchy pozornosti. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) je často spojena s hyperaktivitou – děti jsou tedy často impulzivní a vznětlivé. ADD se vyskytuje bez hyperaktivity, tyto děti jsou spíše uzavřené do sebe a mají potíže s navazováním sociálních kontaktů. Obě zmíněné poruchy se mohou pojit s jinými poruchami, například poruchami pravopisu (dysortografie), psaní (dysgrafie), čtení (dyslexie) nebo počítání (dyskalkulie).

Jak k těmto dětem přistupovat?

Vytvořte dítěti pravidelný režim, každá činnost by měla mít svůj čas a řád. Program by však měl být různorodý, aby se dítě nemělo čas nudit. Snažte se střídat psychické a fyzické aktivity, při kterých je možné odreagovat potřebu aktivity. Motivujte dítě k plnění úkolů a jejich plnění také důsledně kontrolujte. Spolupracujte s odborníky, kteří vám budou schopni poskytnout pomocnou ruku v případě, že si nebudete vědět rady.

Existují i jiné možnosti než medikamentózní léčba?

Ano, klinika Abbia využívá pro léčbu poruch pozornosti speciální přístroj založený na principu biologické zpětné vazby – neurobiofeedback. Jeho principem je snímání elektrické aktivity mozku a její transformace za pomoci speciálního softwaru do “počítačové hry”. Cílem terapie je normalizace dotčených mozkových vln, což vede k vymizení poruchy pozornosti a jejích projevů. V naší klinice máme s tímto způsobem léčby velmi dobré výsledky, kladla bych však velký důraz na to, aby s dítětem pracoval erudovaný odborník – pedagog, lékař či psycholog, který dokáže odhalit specifické souvislosti a abnormální signály.

Jak terapie nebiofeedbackem probíhá?

Velkou výhodou terapie je, že – obzvlášť pro děti – je příjemná a zajímavá, probíhá totiž formou hry. Dítě se snaží dosáhnout úspěchu – při řízení autíčka, strefování do terče, závodění, a to pouze za pomocí svého soustředění a mozkové činnosti. Pokud se mu daří své soustředění ovládat, je odměněn dobrými herními výsledky, v opačném případě se mu při hraní přestává dařit. Terapeut volí typy her a zátěž individuálně, aby nebyly pro malého pacienta příliš náročné ani snadné a postupně zvyšuje nároky.

Paed.Dr. Daniela Vaškebová je vedoucí terapeutkou ABBIA CLINIC, která se specializuje především na nelékové řešení neuropsychologických obtíží (např. poruchy pozornosti, stresové a únavové syndromy, deprese, bolesti hlavy). Klinika využívá nejnovější „přirozené metody nápravy“ – tedy různých druhů biofeedbacků (zabývá se například těžkými poúrazovými stavy nebo stavy po těžkých porodech, a to díky přístrojům, jimiž disponuje jako jediná v České republice) a dále speciálních druhů masáží, cvičení, neuropsychologického poradenství a celostního přístupu k léčbě.


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se