Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

S jakými panenkami si dnes holčičky nejraději hrají

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


Holčičky si s panenkami hrají od pradávna. Od časů starověké Mezopotámie, kde vznikly první panenky vyrobené z alabastru, se změnilo mnohé. Ale ať už dnes holčičky touží po dlouhovlasé princezně v zářivých šatech, roztomilé panence – miminku nebo módní příšerce, stále jde o hračku, která je holčičímu srdci blízká a se kterou je možné sdílet tajemství, navymýšlet si a zažít spoustu příběhů… Hraní si s panenkami zkrátka napomáhá rozvíjení dětské fantazie, a co víc, panenka také může rodičům usnadnit pochopení, co dítě právě cítí a prožívá. Hračkářství jsou dnes zaplavená různými druhy panenek. Které z nich potěší nejmenší holčičky? A které naopak budou bavit i větší slečny?

Malé „maminky“
Která holčička by nechtěla pečovat o „své“ miminko? A protože výrobci dobře znají pečovatelské touhy malých holčiček, snaží se jim vycházet maximálně vstříc. Rodiče tedy mohou svým holčičkám koupit panenky, které působí téměř jako živé! Panenka, kterou je možné koupat, krmit je, přebalovat – to vše je už možné, například s panenkou Baby Born, Chou Chou nebo Baby Anabell. Panenkou v podobě roztomilého miminka splní rodiče sen téměř každé malé holčičce a zároveň v ní probudí i první zodpovědnost.

Princezny táhnou
„Princeznovské“ období mine jen málokterou holčičku. Ne všechny si sice přejí usínat v posteli s nebesy, ale s panenkou/princeznou si v určitém období ráda hraje téměř každá. Říše pohádek a fantazie skýtá prostor pro vymýšlení nejrůznějších příběhů, stejně tak možnost oblékat svou panenku do bohatě zdobených zářivých šatů a blyštivé královské korunky. Samostatnou kapitolou jsou panenky mající podobu postaviček z animovaných pohádek od Disneyho, které jsou věrnými kopiemi svých animovaných předobrazů a na holčičky tak působí, jako by se z filmového plátna nebo televizní obrazovky zhmotnily přímo u nich v pokojíčku. Ariel, Sněhurka, Popelka nebo třeba sněhulák Olaf z nejnovější disneyovky ledové království jsou hitem u nejmladších holčiček. Ty o něco starší se spíše vidí třeba v panenkách z řady Ever After High, které jsou dětmi slavných postav z pohádek a jejich příběhy je možné přečíst si i v nedávno vyšlé knížce. Dcery Šípkové Růženky, Zlé královny ze Sněhurky nebo Kloboučníka ožívají i v krátkých animovaných příbězích.

Pohled do světa dospělých
Každá malá holčička občas sní o tom, jaké to bude, až bude dospělá. I proto si už několikátá generace malých slečen tak ráda hraje s panenkami Barbie. Tyhle slavné panenky na sebe berou tisíce podob – jednou je Barbie princeznou, podruhé zpěvačkou, mořskou pannou, lékařkou, módní ikonou, nevěstou nebo třeba balerínou. Holčičkám kromě toho, že je inspiruje v tom, že když budou chtít, mohou být vším, čím si budou přát, také ukazuje důležitost a sílu kamarádství. A kolik legrace si holčičky užijí při převlékaní panenek do stále jiných modelů! Bárbínky bodují hlavně u mladších holčiček, zhruba od čtyř let věku.

Tvořivá hra s nůžkami a hřebenem
Větší holčičky si zase pro změnu přejí mít každý den nový účes a vlasy, novou barvu nebo alespoň třpytivý pramínek, kterým oslní. Účesy mohou začít nejdříve nacvičovat na takzvaných česacích hlavách (např. Moxie Magic hair) a pak je zkusit i na sobě. Barvičky, třpytky, skřipečky, ledová razítka a malé slečny mají hned o zábavu postaráno.

Být jiná je fajn
Starší holčičky si také rády hrají s panenkami, ale protože už začínají číst první knížky a sledovat kromě klasických pohádek třeba krátké animované seriály na internetu, mění se i preference panenek, které je lákají a které chtějí vlastnit. V poslední době jsou mezi holčičkami ve věku od 6 do 11 let oblíbené příběhy příšerek ze strašidelné střední školy Monster High. Existuje řada knih a Monsterky mají také svou animovanou podobu. Krátké „webizody“ o potomcích hororových monster jsou nadabované do češtiny a na internetu snadno k nalezení. Na DVD zase vyšly filmy delší. Několik dívek se těmto netradičním panenkám věnuje i na blozích, kde uveřejňují články o novinkách z jejich světa a také fotky svých vlastních panenek – příšerek. Monster High panenky jsou dnes opravdovým fenoménem.


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se