Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Učíme se znát svět – hry pro děti o České republice i o celém světě

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (267) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

Dnešní děti vyrůstají v globalizovaném a navzájem propojeném světě, je proto pro ně důležité, aby se ve světě dobře orientovali. Otestovali jsme proto pro Vás několik společenských her o světě a o České republice, určených předškolákům a školákům.

Hry o České republice

Dlouho očekávanou novinkou je hra pro předškoláky a školáky na 1. stupni je hra Moje první Česko. Tato kvízová hra týkající se nejen České republiky, ale i o celého světa, má dvě úrovně otázek: pro děti od 5 let a od 8 let. Otázky jsou rozděleny do pěti oblastí (Kultura, Moje vlast, Příroda, Rébusy a Různé). Aby byl průběh hry pro děti zábavnější, sbírají během hraní hry také body v pexesu,  které je zaměřené na symboly ČR. Hra má zajímavě pojatá pravidla – hezky uzpůsobená malým dětem (kostkou se nehází, ale mačká se “kostkomat”, sbírání bodů v pexesu vyrovnává šance hráčů a současně dává možnost seznámit se se symboly reprezentujícími naši zemi). Dvě úrovně otázek umožňují zapojit do hry menší i větší děti a přízpůsobit hru rostoucím dětem a jejich větším znalostem.

Na hru moje první Česko navazuje hra Česko junior, určená pro děti na 2. stupni ZŠ. Tentokrát jsou otázky rozděleny do okruhů Lidé a společnost, Příroda a geografie, Kultura a Různé. Princip hry je stejný jako u varianty pro dospělé, tj. hráči musí prokázat znalosti ze všech oblastí, aby postoupili do závěrečné fáze hry. Tato hra vhodná pro rodiny s většími dětmi – pro ně je dobrým prostředkem, jak strávit spolu příjemný čas. Rodiče také jistě uvítají možnost prověřit i své znalosti.

Učíme se o světě – zábavné poznávací hry pro školáky

Řada dětí a rodičů si pochvalují akční postřehovou hru Svět V kostce!, taktéž od firmy Albi. Úkolem hráčů je zapamatovat si co nejvíc informací o zemi, jejíž karatu si vytáhli, za 10 vteřin. Vyhrává ten, kdo nasbírá co nejvíc správných odpovědí. Na kartách zemí jsou hlavní infromace: název, hlavní město, vlajka, několik typických symbolů (Eiffelova věž, mayské pyramidy, australský klokan…), mapa atp. Příjemnou vlastností hry je její rychlost a fakt, že děti u ní snadno udrží pozornost. Děti se fakta o zemích musí zapamatovat, lze tedy doufat, že alespoň pár informací se jim touto hravou formou do paměti zapíše natrvalo.

Pro  klidnější formu poznávání cizích zemí doporučujeme hry Pexetrio Státy. Jedná se o obdobu pexesa, ale tentokrát se třemi kartičkami, které patří k sobě, ale nejsou stejné (vlajka státu, jeho mapa a jeden symbol daného státu). Tato netradiční forma pexesa děti velmi baví. Zapamatování informací přes vizuální složku je vhodnou formou získávání znalostí pro děti. Hru doporučuje pro děti od 7 let (výrobce uvádí od 5 let).


Autor: www.agatinsvet.cz


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se