Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Výlet do minulosti aneb jak si děti dříve hrály

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (698) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

Rádi s dětmi na zajímavých výletech poznáváte, jak žili naši předkové? Jistě se při vašich toulkách po hradech, zámcích nebo muzeích dozvíte leccos nového, co byste v učebnicích dějepisu jen stěží hledali. Pokud nemáte zrovna v plánu žádný rodinný výlet, můžete si společně přečíst náš článek, který vás vrátí v čase o hodně let zpátky.

cvrnkani-kulicek-tyden-cz

Bavilo by vás cvrnkání kuliček?

Čas od času se konají výstavy, které odkrývají dětský svět například za císaře pána (na sklonku období Rakousko-uherské monarchie). Pokud jste podobnou výstavu ještě s dětmi nenavštívili, prozradíme vám alespoň pár zajímavostí. Máte ponětí, kde se třeba na konci 19. století sháněly kočárky, dětské oblečení nebo hračky? Dnes si podobné zboží můžeme online objednat nebo koupit v obchodě, v dobách dávno minulých ale nakupování tak jednoduché nebylo.

Víte, že…

  • bohatší rodiny pro své potomky často nakupovaly v zahraničí, zatímco chudší lidé si vše potřebné nechávali vyrobit u řemeslníků nebo si řadu věcí zhotovovali podomácku
  • na konci 19. století se začaly vyrábět hračky z moderních materiálů (např. z plastu) a u hraček pro chlapce se už využíval elektrický pohon
  • děvčata ráda oblékala panenky do dobových oblečků a hrála si na „maminky“
  • k oblíbené dětské zábavě tehdy patřilo i cvrnkání kuliček (postačily k tomu hliněné kuličky a v zemi vyhloubený důlek)

Čamrdy, obruče. špačci a jiné hry

Zatímco dnes se děti mohou zapojit do různých sportovních kroužků, dříve si kluci hrávali hlavně za humny a později na fotbalovém plácku. Možná by si i dnešní školáci rádi zkusili, jak se roztáčela dřevěná káča nebo „ochočené“ kolo. Prozradíme vám, o co se jednalo.

Čamrda (kuželovitá káča ze dřeva) se roztáčela na jejím hrotu rukou nebo pomocí biče. Cílem hry bylo, aby káča vydržela rotovat co možná nejdéle.

Obruč a dřevěná hůlka patřily k výbavě každého správného kluka. Pohánění obruče hůlkou (nebo jen rukou) nebylo nic snadného. „Ochočené“ kolo si dělalo, co samo uznalo za vhodné, a poklus za divokým roztočeným kolem často skončil i nechtěným karambolem.

Tlučení špačka byla vyhledávaná pálkovací hra, která připomíná dnešní kriket. O co vlastně šlo? Hráči jednoduchou pálkou ze dřeva odráželi dřevěný kolík (špačka) do co největší vzdálenosti. Dřevo se vůbec hodně využívalo k výrobě pomůcek pro dětské pohybové hry. Děti tak mohly chodit třeba na „štíhlách“, což jsou klasické dřevěné chůdy, na kterých se bezvadně procvičuje obratnost a umění rovnováhy.

Tip na závěr:

Pokud budete mít možnost, zajděte spolu s dětmi na některou interaktivní výstavu, kde je klukům a holkám dovoleno, aby si některé ze starodávných hraček vyzkoušeli. Určitě to pro ně bude originální zážitek.

Zdroj: Obchod s dárky


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se