Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Nebojte se zeptat, naše Poradna je tu pro vás!

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (92) | 1 komentář
Rubrika: Zprávy

KažLogo Pionýradý, kdo pracuje s dětmi – ať už ve volném čase nebo profesně – se čas od času setkává s dětmi, se kterými je složitější pořízení. Některé věci nezvládají, i když jinak jsou šikovné, těžko se soustředí, obtížně komunikují… Podobné situace řeší i čím dál více rodičů. Než si položíte otázku „jak na něj“, nezapomeňte, že na hledání odpovědi nejste sami.

O dětech trochu jiných
Dnes je pro ně používán odborný termín „děti se zvláštními vzdělávacími potřebami“. Za těmpionyrska poradna ilustrace 3ito slovy se „skrývá“ mnohovrstevná skupina. Může jít o děti s takzvanými specifickými poruchami učení (označované dříve různými dys… poruchami), o děti označované jako hyperaktivní, s jazykovou bariérou, s poruchami autistického spektra, ale také např. o děti bez rodiny či s problematickým rodinným zázemím. Patří sem ale i děti mimořádně nadané, jejichž začlenění do kolektivu je často pořádná výzva.

Pionýr se zapojování těchto dětí do běžné činnosti ve svých kolektivech věnuje dlouhodobě. Již v devadesátých letech odstartoval projekt Oáza, jehož cílem bylo vytvořit v klubovnách prostor pro všechny děti bez rozdílů. V posledních letech byl významným impulsem projekt Klíčení, z něhož vzešly výchovné programy nabízející inspiraci pro úspěšnou práci se všemi dětmi při oddílové činnosti.

Taky si občas nevíte rady?
Zpionyr_bann_poradna_120x600_2ískané zkušenosti si Pionýr neschovává, ale v rámci své otevřenosti podává pomocnou ruku ostatním. Proto na stránkách www.pionyr.cz najdete sekci nazvanou „Inspiruj se“, odkud lze čerpat náměty na konkrétní aktivity, příklady dobré praxe, zkušenosti, zkrátka tvůrčí jiskry. Najdete zde také „Poradnu“ pro rodiče i pro vedoucí dětských kolektivů, kteří chtějí své postupy zkonzultovat, ujistit se, že se ubírají správným směrem. Rodiče se také často ptají, zda má vůbec smysl jejich dítě do oddílové činnosti zapojovat (což v naprosté většině případů má!).

Některé dotazy a odpovědi, u kterých tazatelé souhlasili, jsou v poradně zveřejněny. Určitě ale budou přibývat další. Takže i když nemáte vlastní palčivý problém, ale jen se o tuto oblast zajímáte, určitě tu čas od času najdete něco nového. Stačí si otevřít adresu: www.pionyr.cz/inspirace/poradna.

Pionýr


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Jeden komentář k “Nebojte se zeptat, naše Poradna je tu pro vás!

  1. Adél

    Je to už pár let, co jsem si s vlastním dítkem také mnoho užila, ale hyperaktivita už bývá taková. S malým dítětem těžko budete obíhat odborníky, ne každé dítě to ustojí, a proto je úžasné, že se teď tolik informací člověk dozví na internetu. Ještě lepší je, když někdo nabízí rady z vlastních zkušeností na konkrétní problémy nás obyčejných lidí. Zasloužíte velkou pochvalu, příběhy ve Vaší poradně jsou dojemné a Vaše rady, přístupy i nápady jsou úžasné. Za všechny maminy s hyperaktivními a dalšími dětmi, které vyžadují více péče Vám děkuji. Adél

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se