Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Srpen 2010 - Školáci.com - pro rodiče a učitele

Jak se stěhovali černokněžníci z Kotouče

31.08.2010 Publikoval(a):

Kdysi dávno sídlili na Kotouči černokněžníci. To byli duchové, kteří nosili dlouhá černá roucha, měli dlouhé vlasy a dlouhé ježaté vousy. Ti bydleli v četných dírách Kotouče a odtud podnikali v temnotě noci své výlety k velké škodě celého okolí Štramberka. Protože Štramberští byli lidé zbožní, tak jim moc škodit nemohli. Proto se rozhodli, že se z Kotouče odstěhují pryč. Tak se stalo, že Celý článek »


Máte práci pro tři ježky

31.08.2010 Publikoval(a):

Máte práci pro tři ježky,
kteří chodí všude pěšky?
Celý den jsou na nohou,
ti vám rádi pomohou.


O založení nové Plzně

27.08.2010 Publikoval(a):

Když Schiebl sbíral pověsti o založení Nové Plzně, nalezl v archivu Národního muzea v Praze vzácný rukopis Kašpara Ladislava Stehlíka /1571-1611/. Rukopis obsahoval zápis podle vyprávění plzeňského měšťana Jakuba Stehlíka, narozeného roku 1480, který o založení Nové Plzně slýchával od svého otce Bartoloměje a od své báby Markéty. Ještě než Jakub Stehlík roku 1585 zemřel ve věku 105 let, zapsal jeho vyprávění Kašpar Ladislav Stehlík takto:
Celý článek »


Evička a Jeníček

26.08.2010 Publikoval(a):

Evička a Jeníček mají plno autíček.
Dětem půjčí opičky, autíčka a kočičky.
Mají také domeček, ten udělal dědeček.


Kašperk

25.08.2010 Publikoval(a):

Do lesů kolem hradu Kašperk chodívali chudí chalupníci na dřevo a proutí k pletení košíků. Jednou si všimli, že na pobořených hradbách brzy zjara vykvétá zvláštní keř. Byla to šípková růže, ale její květy byly obrovské a krvavě rudé. Jednou o Velikonocích šla tudy mladá žena s dcerkou Maruškou. Vracely se z kostela v Kašperských Horách. „Podívej, maminko, na ty krásné růže!“ zvolala Maruška. „Počkej, hned ti jednu přinesu, aby Celý článek »



Zakletá hradní Panna z Lugslandu

23.08.2010 Publikoval(a):

Na výšině mezi Vraclávkem a Burkvízem, na hranici Hošťálkovského a Albrechtického panství, stával ve středověku hrad Lugsland. Jeho název byl odvozen od jeho polohy, která umožňovala daleký výhled. Původně se prý jmenoval Lug ins Land – tedy „Pohled do krajiny.” Ještě dnes zde můžeme najít staré hradní příkopy, valy a zbytky zdí. Hrad prý stál již v době vpádu Tatarů do Slezska v roce 1241. Tatarský kouzelník, který Celý článek »


Duchové na hradě Libštejn

19.08.2010 Publikoval(a):

Ve zříceninách hradu byl údajně ukryt velký poklad střežený zakletým duchem hradního pána a Bílou paní libštejnskou. Byli na hradě kdysi zavražděni pánem z Krašova a jejich kosti byly vhozeny do hlubokých sklepů. Z jejich zakletí je vysvobodil rolník jménem Klouz, což byl jedenáctý potomek nevinných obětí. (Podle jiné verze pouze pochoval jejich kosti). K hradu se váže i varianta pověsti o Celý článek »


Honza a Zlatovláska

12.08.2010 Publikoval(a):

Za lesem je zámek, na něm zlatá báň,
v zámku Zlatovláska, hlídá ji zlá saň.
Honza zlou saň zabil, princeznu si vzal,
a tak se stal z Honzy v zlatém zámku král.


Cvičení

10.08.2010 Publikoval(a):

To jsou kluci jako buci, kluci z Úpice,
pochodují po silnici, honí slepice.
To jsou kluci jako buci ze Svatoňovic,
Pochodují po silnici, nebojí se nic.


Poklad pod Jurovým kamenem

07.08.2010 Publikoval(a):

Jednou na Štědrý den se vracel domů domů Jura Fajar. Už se pomalu stmívalo a Jura se těšil na svoji chaloupku a štědrovečerní večeři v kruhu rodiny. Jura byl hajným, už mu bylo skoro sedmdesát let, ale co tehdy na své cestě domů zažil, to se mu nikdy v životě nepřihodilo a už ani nepřihodí. Šel zamyšlený domů, vzpomínal, co všechno viděl v lese a co se mu nelíbilo, v duchu na to láteřil. Jak se tak brodil sněhem a láteřil, najednou Celý článek »


Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se