Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Říjen 2016 - Školáci.com - pro rodiče a učitele

Můj kamarád Rufus

30.10.2016 Publikoval(a):

Knížka je určená ke společnému čtení dětí s rodiči či prarodiči, avšak sekundárně využitelná i v prostředí mateřských škol a dětských skupin. Pojednává o sedmiletém Péťovi, který dostane od babičky k narozeninám malého dinosaura. Zdánlivě obyčejná hračka však jako zázrakem ožije a stává se chlapcovým nejlepším kamarádem. Na konci každé kapitoly následují interaktivní úkoly, které vtahují malého čtenáře do děje a udržují jeho pozornost. Úkoly navíc rozvíjejí základní znalosti, logické myšlení a usuzování.
Celý článek »


Sníh

28.10.2016 Publikoval(a):

Padá, padá snížek bílý (výpon, vzpažit a pozvolný přechod do dřepu s upažením)
poskočte si venku chvíli. (poskoky snožmo na místě)
Velké kole ukoulíme (velký kruh oběmi pažemi)
a z těch koulí postavíme (stoj spatný s upažením)
sněhuláků třeba pět, (rovný postoj, uklidnění)
rovná řada stojí hned. (děti se postaví do řady vedle paní učitelky)

Záměr: Nácvik jednoduchých tělocvičných figur, rozvoj motoriky, koordinace pohybů, zábava


Padá sníh

28.10.2016 Publikoval(a):

Padá sníh, padá sníh,
pojedeme na saních.
Na saních to pěkně jede,
tohle každý nedovede.
Padá sníh, …


O perníkovém prasátku

28.10.2016 Publikoval(a):

Za příkrým, travnatým svahem, kde se od jara do podzimu pásává velké stádo ovcí se krčí stavení, v němž žije malá Maruška s Vojtíškem. Jsou to dva malí, hodní sourozenci, kteří nemají maminku. Tatínek jim však brzy přivedl namísto maminky cizí paní, která se pro ně stala nehodnou macechou.
Celý článek »


Jde sem lesem

27.10.2016 Publikoval(a):

Bylinková pohádka

Cesta lesem se stala pro malého chlapce Toníka napínavým dobrodružstvím a přinesla mu také seznámení s některými léčivými rostlinami. Chlapec tráví prázdniny na venkově u babičky, a protože se nechoval příliš dobře, musí za trest nevědomky překročit bludný kořen a ztratí se v lese. Čtenář sleduje Toníkovo napínavé dobrodružství s panenkami z květin a skřítky, kteří se mu snaží pomoci najít cestu z tajemného hvozdu. Děti se při četbě seznámí s některými léčivými rostlinami, pochopí, že každá rostlina má na světě své místo, a poznají také, že řada rostlin může být pro lidi užitečná. Aby si získané poznatky upevnily, mohou si společně s rodiči zodpovědět otázky na konci každé kapitoly. V poznávání rostlin dětem pomáhají názorné ilustrace.
Celý článek »



Malý kouzelník

24.10.2016 Publikoval(a):

Kouzelnická knížka je určena pro ty úplně nejmenší kouzelníky. Slavný kouzelník Pavel Kožíšek si pro ně připravil malý výlet do jinak přísně střeženého zákulisí světa kouzel a magie. Všechna kouzla jsou vybrána tak, aby je děti s pomocí rodičů nebo staršího kamaráda samy zvládly. Ke kouzlení nejsou zapotřebí žádné speciální kouzelnické rekvizity, vše, s čím se budeme, čarovat najde každý doma nebo si snadno obstaráte.
Celý článek »


Povídám, povídám pohádku

21.10.2016 Publikoval(a):

Pracovní sešit pro rozvoj vyjadřovacích dovedností předškoláků

Cílem pracovního sešitu je podpořit a rozvíjet vyjadřovací schopnosti zejména u předškolních dětí, lze ho však využít i v prvních ročnících základní školy. Ke správnému vývoji řeči je zapotřebí přiměřený dostatek podnětů. Patří k nim především tvorba vět podle obrázků a vyprávění příběhů a pohádek. Všechny pracovní listy jsou proto založené na jednoduchých, dobře známých pohádkách, rozkreslených do jednotlivých výjevů umístěných v rámečcích. Děti si nejprve s dospělým přečtou pohádku, vystřihnou ji a s dopomocí skládají, posléze se příběh pokoušejí převyprávět vlastními slovy. Kromě vyjadřovacích schopností si tak procvičují i správné chápání časové souslednosti (serialitu) a lépe vnímají příčinu a následek, což podporuje plynulé čtení.
Celý článek »


Kdo tady má tykadla

18.10.2016 Publikoval(a):

Soubor vět s obrázky k nacvičování a upevňování výslovnosti hlásek T, D, N, L.

Výslovnost hlásek T, D, N, L může činit potíže předškolním, ale i starším dětem. Přetrvávají-li potíže dlouhodobě, je nutné vyhledat pomoc odborníka, který posoudí stav mluvidel dítěte nebo dospělého klienta, jeho individuální vývoj a zvolí správný postup nácviku hlásek.
Hlásky T, D, N, L se nacvičují pod vedením logopeda a automatizují se postupně ve slovech a pak ve větách. Publikace obsahuje soubor vět s těmito hláskami v různých pozicích ve slovech a ve větách.
Celý článek »


Podzimní kytice

15.10.2016 Publikoval(a):

Suroviny: větvičky šípků zbavené trnů, vrbové větvičky zbavené listů, nasušené květy žlutého hřebíčku, dubová větvička s listy, jakékoliv nasušené kvítí ze zahrádky, stužka, proutěný věneček

Postup: Z jednotlivých větviček a sušeného kvítí uděláme dle vlastní fantazie kytičku, kterou svážeme barevnou stužkou. Ze spodní strany navážeme ještě jednu stužku stejné barvy a uděláme velké oko, díky kterému pak můžeme kytičku zavěsit například na vchodové dveře na háček. Celý článek »


Podzimní stromy

15.10.2016 Publikoval(a):

Stromy smekli klobouky,
žlutě prší na louky,
v moři spadaného listí,
čvachtám se jak v brouzdališti.


Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se