Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Březen 2016 - Školáci.com - pro rodiče a učitele

Na obchod

28.03.2016 Publikoval(a):

Časově méně náročná aktivita inspirovaná dramatizací nakupování. Lze využít pro skupinovou práci nebo pro samostatné procvičování. K dispozici jsou karty s obrázky hraček, cenovkami a mincemi 1 Kč a 10 Kč.

Očekávaný výstup: používá přirozená čísla k modelování reálných situací, počítá předměty v daném souboru, vytváří soubory s daným počtem prvků
Celý článek »


Skládačka – sčítání do 20

28.03.2016 Publikoval(a):

Didaktická hra sloužící k procvičení spojů při sčítání v oboru přirozených čísel do 10 zábavnou formou. Kartičky rozstříháme dle přerušované linie. Úkolem žáků je přikládat k sobě příklad a výsledek.

Očekávaný výstup: provádí zpaměti jednoduché početní operace s přirozenými čísly
Celý článek »


Jak se co dělá

27.03.2016 Publikoval(a):

jak-se-co-delaIlustrované postupy v šesti velkoformátových rozkládacích mapách.

Víš, jak se vyrábí lžíce? Než se může tato na první pohled prostá věc začít tvořit, musí se získat železná ruda, ze které se vyrobí železo. Aby se mohlo vyrábět železo, je třeba vytěžit uhlí a vápenec. Uhlí se musí přeměnit v koks, vyrobené železo je třeba zušlechtit na ocel, a teprve ta se může tvarovat a lisovat do podoby lžíce. I tak zdánlivě jednoduchá věc jako lžíce zaměstná mnoho lidí různých profesí a vyžaduje řadu důležitých znalostí. Stejně tomu je například při výrobě chleba, trika nebo jednoduché sklenice. Každou z těchto na první pohled obyčejných věcí je možné vytvořit jen díky jednotlivým složkám, ze kterých se vyrábí. Každou tuto složku je potřeba vytěžit, získat, vyrobit nebo jiným způsobem připravit.
Celý článek »


Přijímačky na střední se blíží. Jak je zvládnout úspěšně a bez stresu?

21.03.2016 Publikoval(a):

scio_1389

Do přijímaček na střední zbývá už jen necelý měsíc. Pro to, aby je děti zvládly úspěšně, je potřeba zvolit vhodnou přípravu a nepodléhat stresu.

Příprava je základem pro úspěšné zvládnutí přijímaček. Dá se říci, že pokud se dítě průběžně učí, má dobrý základ pro zvládnutí přijímaček, ale na druhou stranu je pravda, že každé dítě chodí na jinou školu a úroveň znalostí může být tedy odlišná.  Je tedy dobré vědět, jak na tom dítě je přímo v testech, které využívají jednotlivé školy pro přijímací zkoušky. Zjistit se to dá pomocí přípravných testů. Přitom existují také testy, které jsou zaměřené přímo na přípravu na poslední chvíli. Takové testy nabízejí procvičení otázek, ve kterých děti nejvíce chybují. Ty s nimi opakují tak dlouho, dokud se chyby neodstraní a poskytují také srovnání s ostatními uchazeči. Tento typ přípravy pracuje s tzv. adaptabilním prostředím, díky kterému se děti mohou zlepšovat právě v problematických oblastech.
Celý článek »


O jezevci Martinovi

14.03.2016 Publikoval(a):

Kdepak by se zajíc Janek staral o malou kukačku. Jenom tu a tam zvedl levé ucho, když uslyšel z hloubi lesa krásné zakukání. Však jaká starost? Měsíc květen si už drbal záda o teplou kůru června a v horách bylo pravé dopuštění.
Dávno už přilétli všichni ptáci z teplých krajin, žáby počítaly zelené penízky na hladinách tůněk, a všude to praskalo a syčelo a cvrlikalo a hučelo.
Celý článek »



Jak na žáky

12.03.2016 Publikoval(a):

jak_na_zakyZvládání náročných situací ve třídě

Při každodenní práci se žáky se učitelé setkávají s různými náročnými situacemi. Vypořádat se s drogami ve škole, žákem, který vyrušuje, neplní domácí úkoly, kyberšikanou či s nespolupracujícími rodiči nejsou jednoduché situace, do kterých se může učitel velmi rychle dostat, aniž by měl čas promýšlet to nejlepší řešení. Formou krátkých příběhů z praxe představuje kniha způsob, jak se s těmito situacemi lze vypořádat.
Celý článek »


Zlomky – interaktivní sčítání, odčítání

09.03.2016 Publikoval(a):

Žák sčítá (odčítá) zlomky v nejjednodušším možném zadání. Po doplnění každého z pěti kroků tabulkový procesor ihned vyhodnocuje správnost. Čitatel je číslo 1, společný jmenovatel je prostým násobkem jmenovatelů, výsledkem je číslo kladné, menší než 1 (nemusíme upravovat na smíšené číslo), využívá se násobilka do 100. Materiál je možné použít také k doplňování na interaktivní tabuli. Vhodné pro méně talentované žáky i pro práci s žákem dyskalkulickým.

Očekávaný výstup: provádí početní operace v oboru celých a racionálních čísel; užívá ve výpočtech druhou mocninu a odmocninu
Celý článek »


Dopis – spisovná a nespisovná slova

09.03.2016 Publikoval(a):

Žák bude k obrázkům z dopisu připisovat spisovné i nespisovné výrazy. Bude pracovat s chybou, vybarvovat čtveřice patřící k sobě, nahrazovat nespisovné spisovným a naopak.

Očekávaný výstup: rozlišuje slova spisovná a jejich nespisovné tvary
Celý článek »


Hledej 6, 7, 8, 9 v tabulce

09.03.2016 Publikoval(a):

Pracovní list je určen k procvičení sčítání do 6, 7, 8 a 9. Žáci hledají a označují v tabulkách dvojice čísel dávající součet 6, 7, 8 a 9. Je možno pracovat individuálně, ale i ve skupinách. Je přiloženo autorské řešení.

Očekávaný výstup: provádí zpaměti jednoduché početní operace s přirozenými čísly
Celý článek »


Po stopách Karla IV.

08.03.2016 Publikoval(a):

po_stopach_karla_ivV roce oslav sedmistého výročí narození Karla IV. jsme připravili o největším českém králi populárně naučnou knihu pro děti, určenou do hodin vlastivědy či dějepisu s provázaností na zeměpis, literaturu a umění, kterou ale využijí i k vlastní četbě a poučení doma. Obsah je proložen mnoha obrázky, komiksy, rébusy a hádankami, takže zábavnou formou zprostředkovává kvalitní informace o osobnosti a době tohoto panovníka. Knížku lze využít pro školní i domácí vzdělávání na prvním stupni ZŠ, jako podklad pro skupinovou práci, texty na čtení s porozuměním, projektové dny, knihovny a volnočasová centra dětí i dospělých.
Celý článek »


Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se