Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Přijímačky na střední se blíží. Jak je zvládnout úspěšně a bez stresu?

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (241) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

scio_1389

Do přijímaček na střední zbývá už jen necelý měsíc. Pro to, aby je děti zvládly úspěšně, je potřeba zvolit vhodnou přípravu a nepodléhat stresu.

Příprava je základem pro úspěšné zvládnutí přijímaček. Dá se říci, že pokud se dítě průběžně učí, má dobrý základ pro zvládnutí přijímaček, ale na druhou stranu je pravda, že každé dítě chodí na jinou školu a úroveň znalostí může být tedy odlišná.  Je tedy dobré vědět, jak na tom dítě je přímo v testech, které využívají jednotlivé školy pro přijímací zkoušky. Zjistit se to dá pomocí přípravných testů. Přitom existují také testy, které jsou zaměřené přímo na přípravu na poslední chvíli. Takové testy nabízejí procvičení otázek, ve kterých děti nejvíce chybují. Ty s nimi opakují tak dlouho, dokud se chyby neodstraní a poskytují také srovnání s ostatními uchazeči. Tento typ přípravy pracuje s tzv. adaptabilním prostředím, díky kterému se děti mohou zlepšovat právě v problematických oblastech.

Některé děti potřebuji látku vysvětlit

Ne vždy je dítě schopné pracovat samostatně s testem a pravidelně se připravovat. A pokud už nenavštěvuje přípravný kurz například na škole, kam se hlásí, možná si neví s některými oblastmi přípravy rady. Rodiče také ne vždy mají dost času či trpělivosti na to, aby dítěti vysvětlili nejasnosti. A upřímně ne každý rodič si asi pamatuje rozdíl mezi větou doplňkovou a přívlastkovou. Proto se vyplatí, dát dítěti možnost obrátit se na někoho, kdo mu pomůže. Existují například kurzy intenzivní přípravy, či instruktoři na míru, kteří pracují přes skype. Kurzy intenzivní přípravy jsou jednodenní a hlásit se na ně dá už jen do 28. 3. 2016. Instruktor na míru se přizpůsobí individuálním potřebám, pokud jde o míru přípravy i o čas.

Aby nám stres nezavařil

Stres dokáže negativně ovlivnit výsledky i nám dospělým a děti na tom nejsou jinak. Stres spojený s přijímačkami skýtá hned dvě úskalí. Jedním je příprava. Pokud se totiž dítě necítí připravené, snáze je ovládne stres a strach. Proto je důležité, aby dítě šlo k přijímačkám s pocitem, že je připravené, ví, co může od testů očekávat apod. Dalším faktorem, který může přispět k větší míře stresu, jsou přehnaná očekávání. Třeba i ta, která má rodina od dítěte. Dítě si pak stres může vzít na sebe a cítit se pod tlakem očekávání stresované. Proto je důležité, aby rodina dítěti poskytla vhodnou oporu.

Jak podpořit dítě?

Určitě je vhodné, aby rodiče dítěti zdůraznili, že přijímačky nejsou fatální krok a že jej budou mít rádi bez ohledu na výsledek přijímaček. Pokud se dítě nedostane na školu, svět se nezboří. Může si vybrat jinou školu, přestoupit, rok strávit na jiné škole nebo dělat Může jít na jinou školu, případně rok absolvovat jinde a pak přestoupit či dělat přijímačky znovu. Dnešní doba skýtá svobodu i v možnostech změny školy či povolání podle svých zálib i schopností.

Přijímačky nejsou celý život

Období před přijímačkami je specifické, protože do programu dítěte zařazujeme přípravu. Ta by ale neměla zabrat veškerý volný čas. Nezapomeňte ale dítěti dopřát prostor na odpočinek. Mělo by mít možnost trávit určitý čas samo podle sebe. Také se mu věnujte nejen jako podpora při přípravách na přijímačky, jeďte na výlet, užívejte si společné chvíle.

Více informací o přípravě na přijímačky na poslední chvíli najdete na stránce www.scio.cz/intenzivnipriprava

 


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se