Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Dopravní výchova pro předškoláky a malé školáky

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (503) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

S příchodem jara se děti více účastní silničního provozu – vyráží na kolech, koloběžkách či pěšky na výlety a procházky. Je proto důležité, aby se v provozu orientovaly a byly připravené na situace, které je mohou potkat. Doporučujeme vám proto hravou formou zejména malé školáky včas připravit – můžete si vybrat z knížek či didaktických her, které pro vás vybral Agátin svět.

První seznámení s tím, co děti čeká na ulicích a na silnicích, a především, jak se v těchto situacích zachovat, nabízí didaktická hra Dávej bacha. Hra se věnuje mj. bezpečnosti při hraní a sportování a hravou formou dětem vysvětluje, proč je důležité nosit helmu, jak se chovat ve vodě apod.

Malým školákům od 6 – 7 let je určena hra Hurá na kolo! Tato hra je vhodná ale nejen pro malé cyklisty – i děti – chodci na výletech nebo při procházkách ve městě musí být schopny vnímat dopravní značení a předvídat chování dalších účastníků silničního provozu, aby mohly včas reagovat. Tato stolní hra vznikla ve spolupráci s odborníky Ministerstva dopravy – BESIP. Velkou předností hry je, že obsahuje dvě verze s různou obtížností: mladší hráči se při pohybu po hrací ploše musí řídit dopravními značkami, starší odpovídají na kvízové otázky. Díky zaměření na problematiku chodce a cyklisty se hra nejen stává nepostradatelnou učební pomůckou v dopravní výchově, ale i cenným pomocníkem rodičů a vedoucích cykloturistických kroužků.


Malí školáci se mohou učit poznávat dopravní značky i sami, bez pomoci dospělého. K tomu jim slouží výuková hra Dopravní značky od české firmy Svoboda. Děti si na hrací plochu položí jednu z 8 karet (vždy po 10 dopravních značkách, celkem tedy 80 dopravních značek) a pomocí dvou drátků přiřazují k obrázkům značek názvy. Pokud je určí správně, rozsvítí se zelené světlo.

Jinou variantu seznámení s dopravními značkami a silničním provozem nabízí knížka Pohádky o dopravních značkách. Srozumitelnou a zábavnou formou seznamuje malé čtenáře s riziky, která na ně na silnicích a v ulicích měst číhají, učí je rozumět dopravním značkám a radí, jak se pohybovat bezpečně. Každá z dvaceti pohádek je věnována jedné dopravní značce. A na konci knihy čeká na děti kviz. Tak tedy šťastnou cestu!

Posledním titulem, který vám dnes představíme, je hravý pracovní sešit Učíme se hrou – Dopravní předpisy. Obsahuje různé úkoly k dokreslení a vyřešení zaměřené na správné chování v dopravním provozu, dále také jednoduché kvarteto a dopravní hru i další doplňující náměty. Součástí knížky je i omyvatelná “kouzelná” stránka, která dává vašemu dítěti možnost opakovaně procvičovat, co se naučilo, a malovat stíracími fixy či barvami.

Připravil: www.agatinsvet.cz


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se