Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Šumpersko: Obr Drásal

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


O obrech se vypráví hodně pohádek. Obr Josef Drásal však skutečně žil. Narodil se v Chromči. Už ve dvanácti letech byl mohutné postavy. Sloužil na jednom chromečském dvoře jako čeledín. Byl velkým jedlíkem. Protože byl velmi pracovitý, hrabě Žerotín Drásalovi jako zvláštní deputát přidělil tři bochníky chleba denně. Ovšem kromě toho dokázal sníst i brambory připravené pro prasata nebo uvařenou rež na pálení kořalky.

V osmnácti letech měřil 248 cm a vážil 185 kg. Jeho pravá výška a váha však není přesně doložena. Vypráví se, že se denně chodil mýt k chromečskému léčivému prameni, který vyvěral na hraběcím poli, na kterém Drásal oral. Tuto vodu si v láhvi bral denně se sebou a vždy se jí do sytosti napil. Tím získal svoji obrovskou sílu.

Když oral a vůl zapřažený v pluhu neposlouchal, popadl jej za rohy a uhodil s ním o zem. Převrátila -li se fůra s obilím, bylo pro něj hračkou vůz znovu postavit. Nebylo tedy divu, že i ti největší rváči měli z něj strach. Odešel sloužit do Holešova, jídlo, které dostával na statku mu nestačilo, proto často trpěl hlady. Snad jen jednou se do sytosti najedl. A bylo to tehdy, když jej advokát Mildschuk k pobavení všech vzal v Kroměříži do hospody a platil za něj všechno, co snědl. Tehdy vyjedl celou hospodu.

Podnikavý hostinský Janoch z Holešova začal Drásala ukazovat jako atrakci. Drásal si nechal ušít hanácký kroj a s hostinským cestoval po celé Evropě. V Paříži sklidil veliký úspěch. Manželka rakouského velvyslance Metternicha, kněžna Pavlína, nechala napsat divadelní hru tak, že hlavní roli v ní hrál Drásal. Vedle něj pak hráli nejmenší lidé, trpaslíci z celé Francie. Drásal je ve veliké krabici přinesl na jeviště a k pobavení všech trpaslíky z krabice vysypal. Představení sledoval sám císař Napoleon III. se svým dvorem a mnoho šlechty.

Napoleonovi se Drásal velmi zalíbil. Dal si jej zavolat. Drásal se hrdě hlásil ke svému hanáckému původu a řekl císaři: ,,Me Hanáce sme všeci tak velci jak já.“ Prý tím chtěl nahnat Francouzům strach z Hanáků.

V této době se mu velmi dobře dařilo. Našetřil si slušné jmění. Mimo to dostal spoustu darů od svých obdivovatelů. Od jedné hraběnky dostal zlatý řetěz z tak silných článků jako ukazováček dospělého člověka. Bydlel v Holešově v domě, který si koupil za 400 zlatých. Rád popíjel kořalku.
Povídalo se o něm, že když v zimě nastydl od noh, dostal rýmu až v létě.

Za jeho kostru mu obrovskou sumu peněz nabízelo britské muzeum. On však odmítl. Chtěl mít po smrti pokoj. Zemřel v roce 1885 v pouhých 44 letech. Je pochován na hřbitově v Holešově.

Štítky: ,


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

2 komentářů k “Šumpersko: Obr Drásal

  1. Barbora Večeřová

    Hezký večer, chtěla bych jen upozornit na malou chybičku na konci článku v poslední větě. Obr Drásal je pochován na hřbitově v Holešově, tedy na holešovském hřbitově. (což je město na Moravě, ne v části Prahy) (pozn.red.: opraveno, děkujeme!)

  2. Barbora Večeřová

    Hezký večer, chtěla bych jen upozornit na malou chybičku na konci článku v poslední větě. Obr Drásal je pochován na hřbitově v Holešově, tedy na holešovském hřbitově. (což je město na Moravě, ne v části Prahy) (pozn.red.: opraveno, děkujeme!)

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se