Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Pavel Čech: Kniha Velké dobrodružství Pepíka Střechy získala ocenění Magnesia Litera

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (130) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

Letošním vítězem soutěže Magnesia Litera v oblasti dětské literatury se stal malíř Pavel Čech se svou knížkou Velké dobrodružství Pepíka Střechy. Tímto úspěchem potvrdil pevné místo na špičce knih pro děti, kam se zařadil již díky svým předchozím knihám. V nabídce Agátina světa najdete všechny aktuálně dostupné knihy tohoto inspirativního autora.

Pavla Čecha živí malování obrazů. Mohlo by se tedy zdát, že od velkých olejomaleb k mnohdy útlým knížečkám pro děti je daleko. Dalo by se ale říct, že Pavlu Čechovi slouží tvorba jeho obrazů jako “cvičiště” pro knižní tvorbu pro děti. Kniha Velké dobrodružství Pepíka Střechy, která získala letošní cenu Magnesia Litera, je v podstatě složená z desítek obrazů – co dvoustrana, to jeden svébytný obraz či obrázkové vyprávění.


Kniha dobře reprezentuje styl Pavla Čecha: hlavní hrdina je trochu outsider, který žije možná více ve snech než v realitě. Pohybuje se v prostředích, která jsme všichni jako děti jist někdy zahlédli nebo prozkoumávali a určitě se nám po nich tak trochu stýská. Ve svém příběhu musí Pepík Střecha projít řadou zkoušek a prokázat dostatek odvahy, srdce i rozumu.

Autorské knihy pro děti Pavla Čecha: velké obrazové dobrodružství
Mezi další autorské knihy Pavla Čecha (nar. 1968, žije a tvoří v Brně) patří knížka O zahradě vyprávějící o všem, co děti mohou potkat v tajemných zákoutích, která my dospělí svýma uspěchanýma očima už ani nevíme. Drobná knížečka O čertovi zase vypráví příběh o čertíkovi Florimónovi a Tradamile a o domečku, do kterého se vstupuje po úzkém prkně nad propastí.

V knize Listonoš vítr se Pavel Čech spojil s mladým uznávaným básníkem Radkem Malým, jenž připravil sbírku básní pro děti o podzimu, tklivých mlhách a barevném padajícím listí. tato jejich spolupráce byla oceněna hned dvakrát: knížka získala jak titul Magnesia Litera 2012, tak i titul Zlatá stuha 2012.

Pro větší čtenáře a dospělé je určená neobvyklá knížka Dědečkové. Pavel Čech v ní svou unikátní kombinací obrazů a komiksového vyprávění předkládá osm příběhů o dědečcích, které mají všechny emočně silnou pointu. Tyto příběhy jsou malé skvosty, ke kterým se budete ve svých vzpomínkách i s knížkou v ruce často vracet.

Kompletní nabídku dětských knih Pavla Čecha najdete zde.

Autor: www.agatinsvet.cz


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se