Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Petr Sís: krásné knihy pro přemýšlivé školáky

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


» (205) | Vložit komentář
Rubrika: Zprávy

Tento autor knih, animovaných filmů, ilustrátor a grafik vyrůstal s komiksovými příběhy, které jeho dědeček přivezl z Ameriky, kde nějakou dobu pracoval. V srpnu 2012 získal za své ilustrace prestižní cenu Hanse Christiana Andersena. Jeho první knihou napsanou pro děti je Šťastný skřítek, ale celkem jich vytvořil již 25. Agátin svět vám přináší ty, které jsou dostupné v češtině.

Velmi jedinečná kniha je Zeď – Jak jsem vyrůstal za železnou oponou. Komiksovu formou s krátkými texty chce dětem představit dobu komunismu, léta 1948-1989. Podle autora je kniha zpráva z minulosti a varování, co by se mohlo opět stát. Také přiznává, že obsáhnout celé období bylo téměř nemožné, a tak naznačil jen určitou linii. Pak už je na dětech, zda se budou chtít dozvědět více.

Jak řekl Václav Havel: „Knížka Petra Síse je povinnou četbou pro děti (i jejich rodiče), které si myslí, že svoboda je jednoznačně daná věc.“



Menším dětem je určena kniha Šťastný skřítek, první dílo Petra Síse po odchodu do zahraničí. Vypráví o skřítkovi, který má něco, co ostatní skřítkové nemají: překrásný hlas a dar zpívat a vymýšlet nové písničky. Kromě toho má spoustu dobrých přátel a vůbec všechno, co potřebuje k životu. Je šťastný. Když potom ale uvidí zlatý prsten, zlatou korunku a zlatý vozík, všechno se změní… Toník musí přijít na to, že přátelé a radostný zpěv jsou nad všechno zlato světa…

Knihy Petra Síse nejsou určeny jen čtenářům, naprosto vhodné jsou i pro děti, které ještě nečtou. Obrázky si můžete prohlížet, jak dlouho budete chtít a vždy v nich naleznete něco nového, poučného, zábavného, tajemného nebo jen zajímavého. Jeho knihy oslovují i dospělé čtenáře, pro jejichž poetické duše je náš svět příliš drsný.  Tituly, které nabízíme u nás, naleznete zde. Knihu Tibet – Tajemství červené krabičky, kterou máme v mluveném slově, napsal po zjištění, že jeho otec, režisér Vladimír Sís, má rakovinu. Je to vzpomínka na jeho cestu po Tibetu.

Pro zajímavost: cena Hanse Christiana Andersena představuje vrcholné ocenění, které se v dětské literatuře uděluje. Již před Petrem Sísem ji získali dva čeští autoři ilustrací pro děti. Byl to roku 1968 Jiří Trnka a roku 1992 Květa Pacovská (první dáma dětské fantazie). Jiřího Trnku a jeho krásné, snové obrázky znáte. Kdo by si nepamatoval na večerníček Broučci a nezakusil příběhů Zahrady s protivným kocourem, pěti slony, nejchytřejší velrybou na světě a hlavně kouzlem dětství. A Květa Pacovská? Bohužel není u nás doceněna, tak jak by být měla. Její ilustrace jsou hravé a originálně nepřekonatelné. Pokud vás zajímá, zde je s ní rozhovor.

Nakladatelství Labyrint vydalo v češtině knihy: Strom života/Charles Darwin (2004), Tibet/Tajemství červené krabičky (2005), Hrej, Mozarte, hrej (2006), Tři zlaté klíče (2007), Zeď/Jak jsem vyrůstal za železnou oponou (2007), Ptačí sněm (2011).

Máte-li rádi práce Petra Síse, navštivte také jeho web. Najdete na něm i hry pro děti, související s jeho knihami.

Autor: Agátin svět, www.agatinsvet.cz


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se