Portál pro rodiče a pedagogy-učitele.
Informace, náměty, zkušenosti.
Učební materiály, vzdělávací program.

Víte proč je dobré dětem číst?

Školáci.com – pro rodiče a učitele | Portál pro rodiče a pedagogy-učitele


Prázdniny jsou nenávratně za námi a deštivé dny střídající ty slunečné nás zahání stále častěji do tepla našich domovů. Školáci se vrací do svých lavic, předškoláci do školky a batolátka a miminka jsou s maminkou více doma. Nastává ideální doba na trávení volného času s knížkou, a tak místo zapnuté televize, DVD nebo počítače vezměte do ruky knihu a pusťte se do čtení!

Předčítat dětem příběhy můžete už od jejich útlého věku. Nevadí, že jim malé děti nerozumí, důležitá je vaše blízkost, barva a rytmus vašeho hlasu a pocit sounáležitosti a blízkosti, který děti citlivě vnímají. Na čtení není nikdy brzy ani pozdě. Pro nejmenší jsou vhodné jednoduché říkanky a leporela, pro starší děti obrázkové knihy plné pohádkových a dobrodružných příběhů.

Knihy pomáhají dětem vyjadřovat své emoce, učí je myslet a chápat souvislosti a zákonitosti světa kolem nich. Četba podporuje a rozvíjí dětskou fantazii, zvyšuje slovní zásobu, a tím ulehčuje učení jak ve škole, tak i v běžném životě.

Proto čtěte se svými dětmi, prohlížejte si spolu knížky a prožívejte psané příběhy pohromadě. Za ten nádherný pocit ze společně strávených chvil to určitě stojí. Nezapomínejte také na to, že malé děti potřebují slyšet tytéž příběhy stále dokola. Dává jim to pocit jistoty, bezpečí, vaší blízkosti. V té chvíli patříte jen jim. Takže neztrácejte trpělivost, i když vám někdy bude připadat, že vás hrdinové z knížek pronásledují na každém kroku! Vzpomínejte na pohádky, které vám vyprávěli rodiče, určitě vás zahřejí u srdíčka.

Přestože dnešní doba přeje spíše počítačům, mobilům a internetu, nezapomínejte na poctivou knihu – krásná titulní stránka, vůně papíru, formát knížky, barevné obrázky – to vše v nás zanechává příjemné pocity.

Jděte svým potomkům příkladem, učte je lásce a úctě ke knihám.

Ztrácíte se v nepřeberném množství knížek, které dnešní trh nabízí? Ráda bych vám doporučila příjemnou četbu pro podzimní dny od nakladatelství Amenius, které vydává knihy pro děti, mládež, ale i pro dospělé. Nakladatelství Amenius se ve svých projektech, které se zaměřují na školy, školky i knihovny, snaží probudit u dětí i dospělých zájem o knihy, a to jak o čtení, tak i psaní knížek. Z tohoto důvodu vedle knih známých autorů vydává také knihy autorů začínajících a stále přijímá nové rukopisy.

Z titulů nakladatelství Amenius vám představuji dva, které jsou určeny pro malé děti a jsou vhodné, ba přímo určené právě pro komunikaci rodičů s dětmi prostřednictvím knihy, a jeden titul pro větší dětské čtenáře, který rozvíjí nejen dětskou představivost, ale i smysl pro správné chování.

brisko-brisko-kdo-v-tobe-bydli-ameniusPrvní z knížek, které stojí za zmínku je Bříško, bříško, kdo v Tobě bydlí?

Kniha autorky Miriam Peškové je určena pro nejmenší děti, kterým osvětluje tajemství početí, těhotenství a porodu. Jednotlivé kapitoly knihy seznamují dětské čtenáře s průběhem těhotenství a vývojem plodu. Knížka je tak vhodná jako průvodce dítěte matčiným těhotenstvím. Prostřednictvím krásných ilustrací a vtipných veršovaných přirovnání si dítě dokáže lépe představit, jak se jeho malý bratříček či sestřička v matčině bříšku vyvíjí a roste. Knížka Bříško, bříško, kdo v Tobě bydlí? je vhodnou literaturou nejen pro děti, ale také pro dospělé, kteří v ní naleznou pomocníka v otázkách, co a jak říci svým dětem o vzniku života.

Kniha Bříško, bříško, kdo v Tobě bydlí? tak nenechává nikoho na pochybách, že zrození nového života je největším zázrakem na Zemi.

Titul Bříško, bříško, kdo v Tobě bydlí? také podporuje charitativní projekt Nadace Naše dítě, jehož zakladatelka a ředitelka Zuzana Baudyšová se stala autorkou předmluvy. V roce 2008 se knížka Bříško, bříško, kdo v Tobě bydlí? dostala v anketě SUK mezi top 10 nejoblíbenějších knih pro děti.

Knížka je určena pro děti od 3 let a je možné ji zakoupit u všech dobrých knihkupců po celé ČR, nebo na stránkách nakladatelství Amenius, kde se také dozvíte další informace o knize.

Jak-zviratka-pekla-kolace-knihu-vydalo-nakladatelstvi-ameniusPro deštivé podzimní dny se Vám zajisté může hodit kniha Jak zvířátka pekla koláče.

Jak napovídá název, milý veršovaný příběh pro děti je o pečení koláčů, ale ne jen tak ledajakém. Koláče totiž pečou zvířátka, která podle získaného receptu shromažďují potřebné suroviny, které si nejprve musela sama vlastním úsilím opatřit. Kniha Martiny Kavkové je doplněna bohatými ilustracemi se zvířátky a samozřejmě obsahuje i recept na koláčky – tak si po přečtení a prohlédnutí knížky můžete se svými dětmi doma upéct vlastní koláče a strávit společně čas plný zábavy s knížkou i v kuchyni!

Čas opravdu rychle letí a než se nadějeme, budou zde vánoce. Ideální knihou pro toto období je Tajemný život sněhuláků aneb Příhody sněhuláka Sněhošlápka a jeho kamarádů.

Bez názvu-1Přemýšlíte jakou knížku dětem koupit, aby se jim líbila a nezůstala ležet jen tak v šuplíku? A vy děti, chcete se naučit postavit pořádného sněhuláka a ještě u toho prožít mnoho dobrodružství? Tak neváhejte a sáhněte po novince příbramského nakladatelství Amenius Tajemný život sněhuláků aneb Příhody sněhuláka Sněhošlápka a jeho kamarádů, napsal Bohumír Socha a Radomír Socha. Ilustroval Miroslav Růžek.

Zimní měsíce potěší všechny děti svou sněhovou nadílkou a vybízí k zimním radovánkám – koulování, sáňkování i stavění sněhuláků. Malý školák Honzík postaví sněhuláka jménem Sněhošlápek a další dva kamarády, které pojmenuje Lysohlávek a Kadeřávek. S nimi prožije mnoho dobrodružství, které zimní období přináší. Poutavé příběhy vysvětlují dětem tradici Mikuláše, Vánoc a Silvestra. Děti se také z knihy dozvědí, jak se v zimě daří lesní zvěři nebo že i v zimních měsících rostou léčivé houby. Na konci každé kapitoly je několik otázek, které si mohou rodiče společně s dětmi zodpovědět, díky nim si děti lépe zapamatují to, o čem si vlastně četly. Pohádkový příběh sněhuláka naučí děti slušnému chování, rozlišování dobra a zla a vysvětlí jim, jak se správně chovat k sobě navzájem. V závěru knihy je pro všechny čtenáře „Desatero pro stavitele sněhuláků.“

Vybrali jste si? Navštivte stránky nakladatelství Amenius http://www.amenius.cz.

Knihy můžete koupit zde:

http://www.amenius.cz/jak-zviratka-pekla-kolace

http://www.amenius.cz/brisko-brisko-kdo-v-tobe-bydli

http://www.amenius.cz/tajemny-zivot-snehulaku

Užívejte podzim plnými doušky a jak jinak, než s knihou.


Licence: Všechny Digitální učební materiály jsou publikovány pod licencí Creative Commons.
Creative Commons License

Leave a Reply

Přihlásit se

Rubriky a témata

rozbalit vše | zavřít vše

Doporučujeme navštívit

MojeGalanterka

moje kosmetika

Sponzorované odkazy

Nápady a inspirace pro školáky

Přidejte se do skupiny a neváhejte všichni sdílet své nápady a inspirace.



FB stránky

FB skupina

Přidej se